ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ГРАДСКИ ПАРК У ЗЕМУНУ"

"ГРАДСКИ ПАРК У ЗЕМУНУ"


У суботу 26.05. смо имали прилику да обиђемо Градски парк у старом језгру Земуна. Градски парк је најстарија зелена оаза Земунаца. Подигнут је на простору бившег КОНТУМАЦА - карантинског смештаја за робу и путнике који су прелазили границу између Аустрије и Турске, из 18. века, тачније из 1886. године.

Нашу туру смо започели код бисте песника Бранка Радичевића. Биста је направљена 1954. године и у Земунској гимназији је стајала пола века. Њен аутор је професор Земунске гимазије Милан Бесарабић. На тачно 180 година од рођена Бранка Радичевића у Градском парку код Земунске гимазије, је откривен споменик овом песнику.


Нашу туру смо наставили упутивши се ка Земунској гимназији. Застали смо код римског саркофага. 1895. године приликом копања темеља за Миленијумску кулу на Гардошу, пронађен је велики саркофаг. Остаци скелета и обележја с којима је покојник сахрањен били су довољни да се закључи да потиче из римског доба. Саркофаг је сачињен од пешчара, без икаквих украса или натписа. Поклопац је био у облику крова кога су украшавале људске главе на сваком углу и на средини обе дуже стране. Он се најпре налазио у дворишту Магистрата, а између два рата премештен је у Градски парк, где и данас стоји. 


Зграда Велике реалке, данас познате као Земунска гимазија, подигнута је 1879. године. Подигао ју је загребачки архитекта Никола Колар, на простору некадашњег контумаца, непосредно пошто је земљиште прешло из војног у магистратско земљиште. 1916. године је надограђена и проширена. Гимназијско здање представља једно од првих изразитих модерних архитектонских дела старог језгра Земуна. 

                                                             

Затим смо видели стару зграду Пољопривредног факултета, саграђену 1932. године према плановима архитекте Војина Петровића и која је дограђена седамдесетих година прошлог века; културно - спортски центар "Пинки"; основну школу "Мајка Југовић", која основана 1949. године. 


основна школа "Мајка Југовић"

  
                                    спортска хала "Пинки"                                  

У Градском парку у Земуну постоје две цркве, које смо следеће обишли, а то су: православна црква Светог Архангела Михаила и Гаврила, изграђена 1786. године на месту старе црквице коју је подигао Теодор - Тоша Апостоловић тадашњи председник земунске црквене општине, и католичка црква Светог Рока, која је подигнута 1836. године такође на темељима предходне капеле чији је градитељ био Јозеф Фелбер, оне су такозване Контумацке цркве. 

                           

                                               православна црква                                  црква Светог Рока

Такође смо имали прилику да видимо остатке некадашњег старог бунара у Градском парку. Ове бунаре (артеске бунаре) је копао и монтирао познати мајстор Самуел Арњаши, 1940. године таквих бунара је било укупно 145, а данас је сачувано само неколико најбоље је очуван овај у Градском парку у Земуну. 


У Градском парку у Земуну сачувано је сећање на боравак француског песника Ламартина у Контумацу и његово путовање кроз Србију. На стоту годишњицу ових догађаја, 1933. године, у парку је погигнут једноставан спомен - стуб. После Другог светског рата парк је добио и два партизанска споменика, стојеће фигуре "Бомбаш" и "Талац". Прва је дело хрватског вајара Вање Радауша, а друга је дело словеначког вајара Бориса Калина. Једно необично спомен обележје од 1993. године налази се у парку, а то је крст у камену или хачкар како га јермени зову. Украшен је библијским мотивима, а исклесао га је јерменски уметник Рубен Налбанђан. Хачкар је поклон овог уметника српском народу, у знак сећања на трагичну погибију седморице српских пилота који су носили помоћ жртвама земљотреса који је задесио Јерменију 1988. године.


                                                               фигура "Талац"                                              Хачкар

Очекујемо Вас на нашој следећој тури "Дунавском променадом до Гардоша" у суботу 23.06. у 10.00 часова на Земунском кеју, код споменика Димитрију Давидовићу.













Коментари

Популарни постови са овог блога

Земун, најлепша варош на Дунаву- "Дунавском променадом до Гардоша"

ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ДУНАВСКОМ ПРОМЕНАДОМ ДО ГАРДОША"