ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ДУНАВСКОМ ПРОМЕНАДОМ ДО ГАРДОША"

"ДУНАВСКОМ ПРОМЕНАДОМ ДО ГАРДОША"


   У суботу 21.04.2018. године наш обилазак започели смо покрај споменика Димитрију Давидовићу на Земунском кеју. Димитрије Давидовић се често назива "једним од најзначајнијих Земунаца" с обзиром на то да је творац Сретењског устава и један од првих наших новинара. Ова биста је откривена 1989. године и рад је непознатог аутора у част двестогодишњице од његовог рођења.

                                                     
биста Димитрију Давидовићу

   Потом смо се упутили дуж Дунавског кеја и наишли на још две скулптуре. Једна је дело Катарине Трипковић и јесте приказ пливача за Богојављенски крст. Иако овај споменик представља оног који је први допливао до часног крста, он је оличење храбрих Земунаца који већ годинама ускачу у ледени Дунав на Богојављење. Друга је мермерни споменик "Јутро" (2005 године.) рад Горана Чпајака. 



                                                                 споменик "Јутро"                "Богојављенски пливач"


   Наша тура нас је даље одвела до кафане Венеција, Старе Капетаније и Царинарнице - зграде по којима је Земун итекако познат. Ресторан Венеција је један од многобројних рибљих ресторана у Земуну и културно место за окупљање љубитеља добре хране. Основао га је 1919. године Александар Штрајхер угледни земунски трговац. Кафана Венеција јесте дуги низ година стечиште културног живота Земуна, а и Београда. Стара Капетанија је данас изложбени простор, а такође и ресторан.

   Наша тура нас је даље одвела путем Борчанске улице, поред Николајевске цркве у Земуну, те до Гардошке куле "Сибињанин Јанка".

 


  Један од најважнијих симбола земуна, Миленијумска кула на Гардошу, дуже од једног века доминира на брду изнад града. Подигли су је Мађари 1896. године. Кула је посвећена Јаношу Хунјадију, великом мађарском јунаку, кога је српска песма опевала као Сибињанина Јанка.


                                                                                      кула на Гардошу

  Сваки део Земуна је прича за себе, историјски вредна и занимљива. Ипак, већина Земунаца ће своје госте најпре одвести на обалу Дунава, где рекоше да све почиње и све се завршава. 















Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ГРАДСКИ ПАРК У ЗЕМУНУ"

Земун, најлепша варош на Дунаву- "Дунавском променадом до Гардоша"