ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ЛЕСНИ ПРОФИЛ НА ДУНАВУ У ЗЕМУНУ"

                            "ЛЕСНИ ПРОФИЛ НА ДУНАВУ У ЗЕМУНУ"


  У суботу 12.05.2018. године имали смо прилику да обиђемо Национални институт за физику у Земуну и лесни профил на Дунаву. 

  6. маја 1961. године оснива се Институт за физику. Прво седиште интитута је било у згради Природно - математичког факултета. У сарадњи са предузећем "Телеоптик", Институт добија нови простор у згради напуштене фабрике коже "Кристине Ковачевић". Након пресељења у нови простор на обали Дунава, почиње нова фаза у развоју Института. Институт за физику је научна установа чији програм обухвата следеће области истраживања: теоријску физику, физику елементарних честица, физику атома и молекула, физику чврстог стања, физику плазме и ласера, оптику, физику језгра, метрологију и заштиту животне средине. 

 Истраживање у Институту спроводи се у четири центра:
  • Центар за изучавање комплексних система 
  • Центар за неравнотешне процесе
  • Центар за чврсто стање и нове материјале
  • Центар за фотонику; као и четири лабораторије за физику околине, физику високих енергија, атомску физику и нуклеарну физику
 Након одлуке Комисије за акредитацију, као и одлуке Владе, Институт је у складу са законом 23. јануара 2018. године проглашен "институтом од националног значаја за Републику Србију".





У непосредној близини налази се заштићено подручје земунски лесни профил. Лес је седимент сачињен од глине, прашине и песка који су ношени рекама, а онда развејани ветром на травнате равнице током Леденог доба. У Панонској низији лес је почео да се формира пре више од милион година. Земунски лесни профил представља важан део геолошке историје нашег града. Овај споменик приороде представља комплекс од око 77 ари и 91 метар квадратни. На профилу је регистровано четири хоризонта леса и четири хоризонта фосилног земљишта, ствараних за време топлих интервала леденог доба. Заштићено подручје "Земунски лесни профил" се налази у Земуну, на обали Дунава у Прегревици, око 200 м узводно од места где Дунавска улица излази на Дунав. 




 Видимо се на следећој тури која је заказана за 26.05.2018. (субота) где ћемо обићи Градски парк у Земуну. 





 




















Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ГРАДСКИ ПАРК У ЗЕМУНУ"

Земун, најлепша варош на Дунаву- "Дунавском променадом до Гардоша"

ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ДУНАВСКОМ ПРОМЕНАДОМ ДО ГАРДОША"