ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "СТАРО ЈЕЗГРО ЗЕМУНА"



                                             "СТАРО ЈЕЗГРО ЗЕМУНА"


   Ове суботе (14.04.2018. године) наша тура је започела шетњу на истом месту као и предходну на Авијатичарком тргу, код статуе Икара. Фасада Дома ваздухопловства украшена је статуом Икара 1938. године. Новосадска вајарка Злата Марков је била задужена за ову статуу.

                                             
     статуа Икара

Упутили смо се стазама (улицама) знаним, са освртом на прошлонедељну туру. Подсетили смо се улица и културних здања рађених у духу сецесије. Кренули смо Главном улицом, подсетили се у којој је кући рођен Димитрије Давидовић, штампарије породице Карамата, Спиртина кућа, кућа са Сунчаним сатом и још мноштво предивних сецеистичких грађевина. Наш обилазак смо наставили запутивши се у Богородичину цркву. 

                                                  
      Богоридичина црква, Рајачићева 4

Богородичина црква је највећи храм у Старом језгру Земуна. Има богато изрезбарен иконостас који је резао пилтоп Аксентије, из познате занатске породице Марковић. Црква је рестауирана током 2000 - 2001 и представља целину са Домом Српске православне црквене општине.  


унутрашњност Богородичине цркве

Затим смо се упутили у Господску улицу, заставши код заштићеног природног добра "Винова лоза у Земуну", споменика природе. Чокот (грана) винове лозе у Земуну је сађен, очуван примерак врсте Vitis vinifera. Карактерише га добра виталност и велика старост. Поседује велику естетску вредност захваљујући својој висини, правилном хабитусу и широкој разгранатости која краси терасне и фасадне површине зграде у Господској бр. 4 у Земуну. Налази се у дворишту зграде која је проглашена за непокретно културно добро - "Старо језгро Земуна". Споменик природе "Винова лоза у Земуну" један је од ретких и очуваних примерака ове сорте винове лозе.


"Винова лоза у Земуну", споменик природе

Споменик културе од великог значаја, који нам је био следећа станица, је ливница Пантелић. Браварска радионица и ливница Пантелић основана је 1854. године. Радионица се развила у специјализовано предузеће за ливење звона и израду торањских сатова, поставши у овој области једна од најчувенијих. У згради су били сачувани стари алати и инвентар, који су пренети у депое Музеја града Београда и Српског дома. Ово здање представља ретко сачувану занатску радионицу. 

                                  
                                                                         ливница Пантелић, Гајева 15

Наша следећа дестинација, црква која је најстарији православни храм Старог језгра Земуна је управо Николајевска црква. Подигнута је у периоду од 1745 - 1752 године. на месту старије, сламом покривене дрвене српске цркве. У храму се поред, високог изрезбареног иконостаса из 1762. године. са иконама Димитрија Бачевића, налазе и зидне композиције земунског сликара Живка Петровића. Иконе и други инвентари су од великог значаја за културну и привредну историју Земуна.

  
     Николајевска црква, Његошева 43

Пре него што смо завршили туру зауставили смо се на Великом тргу у Земуну, да би обишли римокатоличку жупну цркву Узнесења Блажене девице Марије. Једна од занимљивости је та што је црква окренута ка истоку, а не ка западу како је уобичајено за римокатоличке цркве. Последња обнова ентеријера извршена је 2006. године, такође унутра можемо видети оргуље чија обнова је извршена 2009. године која датирају чак из 1910. године. Године 2012., у склопу преуређења Великог трга, црква заједно са осталим зградама на тргу, добила је декоративно осветљење.


                                                     црква Узнесења Блажене девице Марије

   Нашу туру завршили смо на истом месту, код Крста, имавши прилику да сазнамо доста о религијско - културно разноликом Земунском наследству. Видимо се наредне суботе 21.04.2018. на следећој тури. 

           

                   




Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ГРАДСКИ ПАРК У ЗЕМУНУ"

Земун, најлепша варош на Дунаву- "Дунавском променадом до Гардоша"

ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ДУНАВСКОМ ПРОМЕНАДОМ ДО ГАРДОША"