ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "СТАРО ЈЕЗГРО ЗЕМУНА"



                                           "СТАРО ЈЕЗГРО ЗЕМУНА"


   У суботу 07.04.2018. године имали смо прилику да са водичем обиђемо Земун и видимо га кроз другачију историјску перспективу. Обилазећи познате нам улице које су пуне историје, сазнали смо доста о томе како је Земун постао општина која јесте данас. У његовим улицама смо, посматрањем грађевина саграђених у духу сецесије открили лепоту и културно богатство ове општине. Сецесија у старом језгру Земуна јавља се почетком 20. века и траје до почетка Првог светског рата. Сецесија је инспирисана природним облицима и структурама - не само цветовима и биљкама него и свим закривљеним линијама. 

   Полазак нам је био у 10.00 часова Авијатичарски трг, код скулптуре Икара. Обишли смо следеће улице и значајне споменике културе: 
                        


                           
                                          улица Др. Петра Марковића (бивша улица Соња Маринковић)

Биндерова кућа у улици Др. Петра Марковића 4, саграђена је 1911. године. као стамбена једноспратница према плановима Фрање Јенча. Спада међу градске виле високог стамбеног стандарда обликоване у духу сецесије.


 улица Јована Суботића


             улица Стевана Марковића



                                                                          улица Авијатичарски трг

Зграда Водне јединице, Авијатичарски трг бр. 10, саграђена је 1908. године. као прва зграда подигнута на проширеном градском терену. Радове су изводили Фрања Јенч и Јосип Катинчић. Обликована је у стилу сецесије. Зграда Водне јединице спада међу најзначајније репрезентативне грађевине Старог језгра Земуна.


                                                         кућа у којој се родио Димитрије Давидовић

Кућа на углу Главне и Давидовићеве улице је типична стамбена једноспратница. У кући је 20.X 1789. године рођен Димитрије Давидовић, књижевник и новинар, српски дипломата, министар просвете обновљене Србије и писац Сретењског устава.


                                                                                улица Главна бр. 7 и 9

У Главној улици под редним бројем 7 налази се Зграда штампарије Карамата. Подигнута је на прелазу из XVIII у XIX век. Припадала је чувеној породици Стефановић - Виловски. У њој је крајем прошлог века била смештена штампарија Јове Карамате, у којој су се штампала значајна књижевна дела националне културе. Једно време је ту био хотел "Европа". Кућа поред је позната као Спиртина кућа. Кућа је подигнута око 1840. године. за богату и утицајну земунску породицу Спирта. У кући је једно време био смештен хотел "Гарни". Од 1971. у кући се налази стална поставка Завичајног музеја, која приказује прошлост Земуна од времена његовог настанка до 1945. године. Данас је музеј затворен због подземних вода, чека се његова обнова.


                                 
                                                      кућа са Сунчаним сатом у улици Главној бр. 23

Подигнута је 1823. године и дограђена према Дубровачкој улици 1908. године. У приземљу су локали, а на спрату станови. Највећу пажњу нам привлачи Сунчани сат који се налази на фасади према Дубровачкој улици представља нешто несвакидашње од великог значаја.
                                          


          
кућа апотекара Штрајма, Бежанијска улица          Ичкова кућа, Бежанијска улица


                                                                               Кафана "Бели медвед"

Здање познато као кафана "Бели медвед" у улици Василија Василијевића 10, представља најстарију кућу у Земуну, једини сачувани примерак балканске архитектуре. Ова кућа је саграђена од дрвета и опеке, сматра се да потиче из 17. века. Она је данас под заштитом града и представља један од културних споменика општине Земун.


   кућа породице Марковић

Кућу је подигао грчки трговац Дима. Од њега ју је откупио чувени трговац Милош Урошевић, а од њега Стеван Марковић, земунски градоначелник. Она је и данас у власништву породице Марковић.

                               

                                             Магистрат, Магистратски трг 3

Магистрат у Земуну основан је 1751. године. Саграђена је по плановима земунског градитеља Јозефа Фелбера. Зграда Магистрата представља најчистији примерак класицизма у архитектури Старог језгра Земуна и материјално сведочанство развоја земунске општинске управе.

   Овај обилазак завршили смо код Крста, како би то земунци рекли, уз жељно исчекивање наредне туре и нових, али нама скривених историјских занимљивости које Земун крије.













Коментари

Популарни постови са овог блога

ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ГРАДСКИ ПАРК У ЗЕМУНУ"

Земун, најлепша варош на Дунаву- "Дунавском променадом до Гардоша"

ЗЕМУН, НАЈЛЕПША ВАРОШ НА ДУНАВУ - "ДУНАВСКОМ ПРОМЕНАДОМ ДО ГАРДОША"